Роман про книги, любов та війну | Рецензії на книги, відгуки про прочитане, рейтинг - кращі книги

You are here

Роман про книги, любов та війну

Карлос Руїс Сафон «Лабіринт духів» / Пер. з ісп.Олега Леська – Харків: «Клуб сімейного дозвілля », 2018 – 800 с.

«Лабіринт духів» іспанського письменника Карлоса Руїса Сафона – роман про книги, любов та війну. Дія роману відбувається у «всесвіті цвинтаря забутих книжок». Думаю, що жанр книги можна визначити як містика з ознаками готичного роману, адже персонажі часто потрапляють в похмуру таємницю злочинів, вбивств, таємних лабіринтів, де їм постійно загрожує небезпека.Наприклад, така атмосфера панує в родинному маєтку Вальса, в його кабінеті, що розташований на вежі.
Оперативниця Алісія Гріс намагається розплутати справу таємничого зникнення міністра Маурісіо Вальса. Дівчина подорожує до Барселони, де знайомиться з адвокатом Бріансом та родиною книгаря Даніеля Семпере, у неї виникла підозра, що Бріанс причетний до зникнення міністра, але згодом виявляється що не все значно складніше... Є ще кілька людей, що в часи Другої світої війни були в'язнями жахливої тюрми Монжуїк, де Вальс працював комендантом, ці люди знають, які жахливі катування та злочини здійснював міністр. Один із колишніх в'язнів, якому, ймовірно, вдалося втекти, письменник Давид Мартін, якого називають «в'язень неба» прагне помсти...
Цікаво, що це четверта книга серії. Кожну книгу можна читати окремо, але всі вони пов'язані через персонажів, місця, де вони живуть і діють, їхні сповнені болю та драм життєві історії, що, поступово, відкриваються перед читачем.
Автор висвітлює жахіття війни, бомбардування Барселони, плач дітей, стогін поранених, зруйновані будинки, наляканих людей, що намагаються врятувати своє життя.
Читаєш про Іспанію часів диктатури Франко, а в уяві постають зруйновані будинки, цілі міста та села в рідній Україні. Карлос Руїс Сафон змальовує, а перекладач Олег Лесько надзвичайно реалістично передає атмосферу жахіть війни, її нищівний вплив на суспільство та долі окремих осіб: Алісії, Даніеля, Леандро, Беатріс та інших. Письменник піднімає проблему становища митця у суспільстві,
Як на мене, сюжет книги дещо затягнутий, схожий на багатосерійний серіал, але в цілому, книгу можна рекомендувати любителям містики, фентезі, жахів, готичних романів, історій про родинні таємниці. Сподіваюсь, мені вдалося привернути увагу читачів до книги та успішно виконати завдання №9 в книжковому марафоні видавництва «Лабораторія» Лабораторія - «Книжка відкладена на потім: її час настав».
Сьогодні, 14 лютого у світі відзначають не лише День усіх закоханих, а й Міжнародний день книгодарування (Book Giving Day), тож, читайте, любіть і не забувайте підтримувати захисників України на фронті, бо завдяки їм у нас залишається можливість не лише читати, а жити, мати шанс на майбутнє.
14.02.2024

+1
0
-1