Відгук на драму "Кассандра" | Рецензії на книги, відгуки про прочитане, рейтинг - кращі книги

You are here

Відгук на драму "Кассандра"

В основі твору - давньогрецький міф про завоювання Трої. Пророчиця Касандра попереджає своїх співвітчизників про неминучу загибель Трої від рук ахейців, але їй ніхто не вірить.
Леся Українка переосмислює образ Касандри. У її трактуванні Касандра - сильна жінка із високими духовними цінностями, що, до останньої миті, опирається обставинам невблаганної долі.

Ось як Леся Українка описує в одному з листів до Ольги Кобилянської головну проблему твору: «.. ся трагічна пророчиця ... тямить лихо і пророкує його, і їй ніхто не вірить, бо хоч вона і каже правду, але не так, як треба людям; вона знає , що так, їй ніхто не повірить, але інакше казати не вміє; вона знає, що слів її ніхто не прийме, але не може мовчати»...

В наведеденій цитаті передано найголовніший посил. Касандра – патріотка своєї країни, що заздалегідь попереджає про загрозу від ворогів - загарбників, закликає боротися, розуміє, що «троянський кінь» - то підступний дарунок, а слову загарбників – ахейців не можна вірити. Проте, Касандрі не вірять, навіть, найрідніші – брат Гелен, сестра Поліксена та ін.

Касандра стає заручницею обставин, вона опиняється сам на сам з усвідомленням гіркої правди....
Натомість Гелен віщує людям те, що вони хотіли би почути і викорстовує свій дар пророка так, як зручно в конкретній ситуації чи обставинах, у яких він опиняється. Свою життєву позицію Гелен пояснює Касандрі так: «Бо меч і спис мала для мене зброя, бо людські душі – от моє знаряддя, крилате слово – от моя стріла, люд проти люду – от мій поєдинок! Усім тим правлю я, фрігійський розум.».
В словах Гелена, дуже красномовно передано, те, як за допомогою слів можна маніпулювати думкою громадян, формувати в їх свідомості точку зору на певні суспільно – політичні події, що мають вирішальне значення для майбутнього країни.
Зрештою, Гелен зраджує батьківщину і після завоювання Трої, йде служити завойовникам...
Актуальність драматичної поеми «Касандра» лише зростає в реаліях сьогодення України....

13.03.2021

+1
0
-1