You are here

Еріх фон Денікен

Рейтинг: 
4

ERICH VON DÄNIKEN - режисер, письменник

Дата народження: 14 квітня 1935 р. Овен

Вік: 85 років

Місце народження: Цофинген, Швейцарія

Сімейний стан: одружений

Біографія

Еріх фон Денікен — швейцарський письменник, автор кількох книг, уфолог і кінорежисер. Дослідник належить до числа ідеологів теорії палеоконтакту і відомий аудиторії, яка цікавиться позаземними цивілізаціями. Твори й висловлювання автора провокують інтерес публіки та критику з боку наукових діячів.

Дитинство і юність

Еріх народився у швейцарському місті Цофинген 14 квітня 1935 року. Він здобув освіту в католицькій гімназії, а потім в коледжі Святого Михайла, розташованому у Фрайбурзі.

Уже в юному віці фон Денікен цікавився дослідженням спірних теорій походження людства і вивченням рукописів, але присвятити себе дослідженням не міг — перешкоджала відсутність постійного доходу.

Цю проблему молодий чоловік намагався вирішити, займаючись торгівлею. Потім Еріх вклав свій капітал в готельний бізнес, але прорахувався і зазнав збитків. За деякими даними, за борги підприємця навіть брали під арешт.

Деякий час Еріх фон Денікен працював адміністратором у SwissHotel. Він вирішив присвятити вільний час письменницькій справі й виклав кілька авторських теорій по археології в книзі.

Особисте життя

Еріх фон Денікен — живий емоційний чоловік з відмінним почуттям гумору і невгамовною пристрастю до улюбленої справи. Його графік розписаний на місяці вперед, а вільний час присвячується роботі над новими теоріями, подорожам і зустрічам з однодумцями та дослідниками.

Особисте життя вченого склалася вдало. Чоловік перебуває у шлюбі з 1960 року. Дружину Еріха звуть Елізабет фон Денікен. У подружжя є донька Корнелія. Інші діти за час спільного життя у пари не з'явилися.

Фон Денікен не став шанувальником соцмереж. У нього немає персонального аккаунта в «Інстаграмі», де публікувалися б фото і пости.

Творчість

Мотивацією для створення дебютного твору послужила поява у фон Денікена релігійних сумнів. Теологічні здогади дослідник пов'язував з теоріями про позаземні цивілізації. Першу книгу Еріха «Повернення до зірок» відмовилися прийняти до друку 20 видавництв. Роботу опублікували в 1968-му не без протегування знайомих автора у видавництві Econ, який працював з літературою про космос. Книга стала бестселером у Німеччині, США і 38 інших державах.

Через 2 роки з'явилася екранізація дебютного твору Денікена «Спогад про майбутнє». Стрічка привернула до діяльності дослідника увагу широкої аудиторії, що надихнуло його на продовження письменницької діяльності. Він став популярним теоретиком теми палеоконтакту. Публіцист почав виступати з лекціями та поповнював бібліографію новими творами. З цього моменту його творча біографія була пов'язана зі створенням книг і з фільмуванням фільмів.

Літературні роботи Еріха фон Денікена переведені на 28 мов світу, а загальний тираж книг становить понад 60 млн екземплярів. Бібліографію автора поповнили романи «Небесні вчителі», «Іменем Зевса», «Очі сфінкса» та інші. Фон Денікен увійшов в кілька письменницьких організацій і навіть отримував літературні нагороди. У 1991-му йому вручили Шнобелівську премію за книгу «Колісниця богів».

У 1998-му публіцист став засновником Асоціації досліджень з археології, астронавтики й SETI. Число учасників швидко досягло 10 тис. і постійно збільшується. Разом з однодумцями уфолог бере участь в експедиціях, які допомагають знаходити нові підтвердження його нетривіальним теоріям.

У 2003-му під Берном відбулося відкриття парку «Загадки світу», поміж ініціаторів якого виявився і фон Денікен. Тут на території 70 тис. Кв. м розташовані мініатюрні копії незвичайних світових пам'яток, тривимірні та голографічні об'єкти.

Фільмографія дослідника поповнилася повнометражними фільмами, а також документальними серіалами. У них просвітник відповідає на питання, пов'язані з історією, археологією і палеоконтактів.

Еріх фон Денікен зараз

Режисер і письменник продовжує творчу діяльність. У 2019-му він намітив план виходу в ефір нового навколонаукового серіалу під назвою «Легенди про Тайосе». Прем'єра була призначена на 2020 рік. Зараз Еріх реалізується як режисер і літератор. Значний статок, який автор заробив завдяки популярності його книг, дозволяє відвідувати різні куточки світу і спонсорувати дослідні та просвітницькі проєкти.

Бібліографія

1968 - «Спогади про майбутнє»
1968 - «Колісниця богів»
1998 - «Золото богів. Інопланетяни серед нас»
2006 - «Кам'яний вік був іншим»
2003 - «Небесні вчителі»
2003 - «День, коли з'явилися боги»
2004 - «Іменем Зевса»
2004 - «Очі сфінкса»
2004 - «Слідами всемогутніх (Там, де наука безсила)»
2004 - «Боги були астронавтами»
2006 - «Знаки, звернені у вічність»
2009 - «Боги майя»
2010 - «Судний день»
2011 - «Сутінки Богів»
2011 - «Історія помилкова»

Фільмографія

1970 - «Спогади про майбутнє»
1976 - «Таємниці богів»
1994 -1995-«слідами всемогутніх»
1997 - «Бліц»
2005 - «Реальність чи фантастика»
2009 - «Таємниці прибульців»
2014 - «Секрети й змови»
2012 - «Книга таємниць Америки»
2020 - «Легенда про Таойсе»

Книжки оцінені користувачами