Самотність серед людей | Рецензії на книги, відгуки про прочитане, рейтинг - кращі книги

You are here

Самотність серед людей

Самотність серед людей

Світлана Талан «Коли ти поруч» – Х: «Клуб сімейного дозвілля», 2012 – 320 с.
Жанр: Реальні життєві історії, соціальний роман.
Головна героїня Дарина молода медсестра, що випадково заразилася страшною недугою ВІЛ СНІД, рятуючи інших людей під час автомобільної катастрофи дивом залишилася жива.
Письменниця глибоко висвітлює психологічний аспект проблеми неприйняття та нерозуміння з боку оточуючих, зрада подруги, відмова коханого від одруження з Дариною, батьки –селяни, боячись пересудів сусідів, виганяють Дарину з дому; дівчину звільняють з роботи у престижній клініці, подруга Світлана, злякавшись, відвертається, переїжджає на іншу квартиру.
В образі Антона розкрито проблему наркотичної залежності, як вона руйнує сутність людини, робить бездушним, байдужим до життя інших, багатство, вседозволеність, безвідповідальне ставлення до життя, бажання покінчити життя самогубством через діагноз СНІД.
Світлана корислива, дуже практична натура зваблює і стає коханкою директора приватної клініки Веніаміна Павловича, де працює медсестрою, так само, як Дарина.
В процесі читання книжки помічаєш контраст життя в селі та в місті, Дарина – добра, щира, світла, готова допомагати рятувати людей після стращної автомобільної катастрофи, незважаючи на небезпеку та ризик для власного життя та здоров`я.
Вражаюче реалістично змальовано кадри автокатастрофи, страждання понівечених людей. Це роман про швидкоплинність життя і те, як в одну мить різні, не знайомі між собою люди втрачають найцінніше – здоров'я, а інші – життя, опинившись за фатальним збігом обставин на тому злощасному перерехресті огорнутої непроглядним туманом траси. Батько Антона відчуває свою провину за смерть сина, бо давав йому багато грошей, але не приділяв йому достатньо уваги, не спілкувався, не знаходив спільної мови.
Деякі епізоди книги дуже важко читати, наприклад, про останні миттєвості життя людей у хоспісі, але на сторінках книги описане саме життя у всіх його проявах: журбою і радістю, дружбою і зрадою, багатством і бідністю.
«Коли ти поруч» - книга про силу духу, але слабкість тіла, вміння не коритися жорстоким обставинам долі, вміння цінувати кожний день життя, адже ніхто і ніколи не знає, коли настане остання хвилина.
Роман варто прочитати, щоб позбутися стереотипів у сприйнятті людей, що хворіють на ВІЛ СНІД, зруйнувати міфи про цю недугу, що виникають у колективній свідомості багатьох людей навіть зараз – в епоху Інтернету та швидкого поширення інформації. Це роман про те, як кохання допомагає долати хворобу, повертає віру в людей, додає життєвих сил та віри в себе, свої можливості.
Після прочитання доходиш висновку, що робота, користь твоєї праці для інших це найкращий спосіб відволіктися від сумних думок та всупереч усім негараздам знайти в собі сили щоб жити та прагнути більшого, доки залишається час і ще можна сказати: «Щастя тим, хто йде далі.»

+1
+1
-1